Altenahr.nl / Altenahr algemene informatie / Recreatie Altenahr / Accommodatie Altenahr / Eifel Nieuwsbrief/ Eifel Agenda/ Links Eifel

Altenahr algemeen


In een bocht van de Ahr waar de rivier smal is ligt de wijnplaats Altenahr. Altenahr is ontstaan in 1100 en was vroeger omringd door een hoge stadswal, Altenahr oogt middeleeuws door haar smalle straten, vakwerkhuisjes, oude vestigingsmuren en de burcht Are. Altenahr is een plaats welke al sinds het eind van de 19e eeuw erg populair is bij toeristen, het heeft winkeltjes met soeveniers, een stoeltjeslift en meerdere cafe's, weinguten en eetgelegenheden.

Altenahr is als sinds rond 1833 goed bereikbaar via een tunnel in de berg, hiervoor moest men via stijle paden in het dorp komen. In het dorp zijn nog enkele mooie overblijfselen uit vroegere tijden.

Kirche Maria Verkündung
Midden in Altenahr ligt de parochiekerk, opgetrokken uit breuksteen. Hoewel de kerk vaak verbouwd is, is het oorspronkelijke romaanse karakter uit de 12e eeuw nog duidelijk aanwezig. Bij de kerk hoort een vierkante toren. De kerk bestond al in 1166. In 1892 werd het schip vergroot. Het interieur bestaat uit lage, donkere zijschepen die door smalle bogen op stevige vierkante pijlers van het verhoogde middenschip worden gescheiden. Versieringen ontbreken vrijwel geheel. Aan het eind van het rechter zijschip is de voormalige sacristie veranderd in een kapel. Het hoofdkoor is gotisch en stamt uit 1326.

Het schloss Kreuzberg
Het slot Kreuzbergten ligt ten zuiden van Altenahr en wordt nog steeds bewoond, de eerste delen van dit slot stammen uit de 14e eeuw.

Burg Are
Bovenaan Altenahr ligt deze burgt. Burg Are was ooit in het bezit van de Keulse aartsbisschop. In het begin van de 18e eeuw werd Burg Are verwoest. Van bovenaf is het uitzicht op Altenahr schitterend. Burg Are ontstond rond 1121 en was de zetel van de Grafen von Are. In 1246 schonken deze haar aan de Keulse aartsbisschop, deze gebruikten de in rotsen uitgehakte kelder direct als gevreesde kerker voor Keulse patriciërs. In de loop der eeuwen werd de burcht tot een sterek vesting uitgebouwd. In 1690 werd de burcht na een negen maanden lange beschieting en belegering door de Fransen veroverd en tot 1706 door hun bezet. Daarna zette het Keulse Domkapittel een bezetting op de burcht die een dusdanige plaag voor de omgeving werd dat Keurvorst Joseph Clemens in 1714 de burcht veroveren liet en haar daarop opblies. Burg Are bestond vroeger uit een onregelmatige rechthoek. Van de burcht zijn nog hoektorens en poorttorens behouden. Ook resten van de ommuring en van de palas uit de 12e tot 15e eeuw zijn nog behouden. De burchtkapel van omstreeks 1200 telde vroeger twee verdiepingen, waarbij de onderste verdieping voor de gewone mensen bedoeld was. Resten van de kruisgewelven van de kapel zijn nog herkenbaar.Terug naar Altenahr.nl